6 tips waardoor je kind zélf gezond gaat eten

Zo eten kinderen vanzelf gezonder

Wat moet ik doen zodat mijn kinderen gezonder gaan eten? Dat vragen veel ouders zich dagelijks af. Vandaar deze 6 tips voor ouders. Wetenschappers van Cornell University hebben zich de  laatste jaren op deze vraag gefocust en daaruit zijn deze 6 tips naar buiten gekomen! Lees hieronder deze 6 tips voor kinderen die gezonder gaan eten

1. Wie bewonderd jou kind? kies een held..

Als je kind iemand bewonderd  en het weet dat deze ook alleen maar gezond eet, dan zal je kind ook gezond willen eten. Kinderen bewonderen helden en zijn geneigd het gedrag van hun held te kopiëren.  Dat kwam uit een een  experiment naar voren dat wetenschappers in 2012 tijdens een zomerkamp hadden gedaan. De kinderen waren tussen de zes en twaalf jaar oud en konden een keuze maken tussen friet of ‘Apple fries’: dunne plakjes appel. In de eerste helft van het kampverblijf  koos 9,1 procent van de kinderen voor appels. In de laatste helft van het kampverblijf  pakten  de onderzoekers het heel anders aan en lieten ze voordat de kinderen konden kiezen,  twaalf foto’s zien. Op de foto’s stonden o.a. populaire rolmodellen. Eerder werd  al uit een onderzoek vastgesteld welke van deze rolmodellen door kinderen bewonderd werden en welke niet. Aan deze kinderen werden de foto’s getoond en kort voordat ze een keuze moesten maken werd aan de kinderen de vraag gesteld: ‘Zou deze persoon appel of frietjes bestellen?

De bedoeling was dat als de kinderen dachten dat de personen die zij bewonderden gezond zouden eten,zij zelf ook  gezonder eten  zouden willen eten.. dat klopte. Wanneer kinderen voordat ze hun keuze maakten, de gelegenheid kregen na te denken over de waarheid  dat hun held gezond zou eten ,zij ook eveneens  zouden gaan hiervoor en kozen ze in maar liefst 45 procent van de gevallen voor de appels. De foto’s hadden het beste  effect wanneer zijde gedachten hadden dat hun helden altijd gezond zouden eten. Laat jij je kind nadenken over gezond eten? Laat je kind wanneer het een keuze heeft tussen gezond en ongezond eten, eerst even nadenken  “Wat zou jouw held eten?”

 

held van vele kinderen

held van vele kinderen

2. Maak kleine porties fruit

Als je een kind laat kiezen tussen een appel en een snoepje is de keus doorgaans snel gemaakt. De appel gaat terug op de fruitschaal en het snoepje gaat gretig naar binnen.
De meeste mensen wijten dat aan het feit dat het snoepje lekkerder is.Waarom kiest een kind voor een snoepje een legt de sinaasappel weer gauw terug op de  fruitschaal? Nu zul je zeggen:”ja, alle kinderen zijn toch gek op snoepen”? Maar onderzoek heeft aangetoond  dat dit niet helemaal klopt! . Wetenschappers van Cornell University deden een onderzoek op verschillende  basisscholen die een kantine hadden voor de leerlingen.

Deze  basisscholen kregen een apparaatje  waarmee appels in luttele seconden in zes  stukken werden gesneden. De kantinemedewerkers moesten het apparaatje gaan gebruiken als leerlingen om een appel vroegen. Tijdens dit onderzoek vroegen onderzoekers aan de kinderen die in de kantine zaten waarom ze geen fruit aten. Zij hadden  daar verschillende oorzaken voor. De jongere kinderen vinden het fruit niet gemakkelijk om te eten. De oudere kinderen vinden het er weinig aantrekkelijk , zo gewoon een appel.

Daarom zou het vooraf in stukken snijden van appels en ander fruit ervoor kunnen zorgen dat kinderen wel  fruit zouden kunnen gaan eten. Dat klopte ook helemaal volgens het experiment. Scholen gingen de apparaatjes  gebruiken en er werd maar liefst wel 70 procent meer  appels  verkocht. Het steeg het aantal kinderenvan  meer dan de helft die de appels helemaal opaten. Dus de uitkomst is: maak het je kinderen makkelijker door het fruit in gelijke stukje vooraf te maken en ze eten meer fruit! Aan de slag dus!

 

3. Bedenk een naam voor de groenten die cool is ! 

 

Power Punch Broccoli’  !      &      X-ray Vision Carrots’ !

 

De meeste kinderen hebben het meestal niet zo op groenten en waarschijnlijk vinden ze het ook niet zo lekker. Ga daarom met een eenvoudig  marketingtrucje aan de slag want dit kan een heel groot verschil maken toont recent onderzoek aan. Hoe je dat aanpakt? Lees dan dit artikel vooral verder…

Geef de groente een naam die cool en populair is. Het onderzoek  werd weer  op twee basisscholen uitgevoerd. Basisscholen met kantines voor het studeren . Tijdens het begin van het onderzoek, in de eerste weken, werden de groenten aangeboden zonder er ook maar een naam aan te geven aan de kinderen. Na de tijd in de weken die daarna volgden, werden er populaire en coole, hippe namen aan de groente gegeven  op één van de scholen.

Broccoli werd bijvoorbeeld ‘Power Punch Broccoli’ genoemd die, ‘ hoe raad je het’, aan  broccoli gegeven werd en  wortels werden  ‘X-ray Vision Carrots’ genoemd.  Het resultaat loog er niet om. De scholen waar ze voor de groenten deze  hippe en populaire namen hadden verzonnen daar werd maar liefst  99 procent meer groente gegeten door de kinderen die daar naar school gingen . Hoe simpel kan het blijkbaar zijn om een hippe naam te geven aan de groenten en kinderen reken geintereseerd en krijgen wél  zin om meer groenten te gaan eten. Waar een verandering van naam al niet toe kan leiden.

 

groentenvriendjes

groentenvriendjes

 

4. Maak het bord mooi kleurrijk op

Kinderen zien alles anders. Dat geldt ook of je kind goed eet en of het eten op het bord van je kind er wel een beetje aantrekkelijk uitziet? Onderzoek toont  aan dat ouders het eten in het midden opgediend op het bord het aantrekkelijkst vinden en dan met ongeveer 3 kleuren voeding. Kinderen daarentegen zien hun eten het liefst vooraan op het bord liggen  en het kan niet kleurrijk genoeg zijn. Voor kinderen is een bord eten erg aantrekkelijk met zeker wel 7 verschillende kleuren voeding daarop. Het is dus zeker de moeite waard om meer creativiteit op het bord van je kinderen te toveren om ze te stimuleren goed te eten. Gebruik kleurrijke voeding en maak gezichtjes ervan. Zo maak van het aan tafel gaan een blijde en gezellige gebeurtenis.

 

maak het bord mooi op en kinderen eten wel gezond

maak het bord mooi op en kinderen eten wel gezond

Gebruik plakplaatjes!

Uit de experimenten zoals hierboven is aangetoond moet je dus zorgen  dat je kind  bepaalde voeding gaat relateren aan een held of een figuur waar je kind bewondering voor heeft.  De experimenten gingen tevens verder op die manier dat zij 208 kinderen tussen de acht en elf jaar een keuze lieten maken tussen een appel en koekje.

Drie dagen lang was het de bedoeling dat deze kinderen elke keer hetzelfde moesten gaan kiezen maar de  onderzoekers probeerden nu de keuzes van de kinderen  te beïnvloeden. Dag twee werd er bijvoorbeeld een sticker van Elmo op het koekje geplakt. Weer de andere dag een sticker van een vergelijkbaar figuur of held  op de appel geplakt. Weer een dag later  werd er een sticker van een totaal onbekend figuur op de appel geplakt en op het laatst  werd er nergens meer een sticker op geplakt en mochten de kinderen weer kiezen tussen het koekje en de appel.

Wat duidelijk uit het onderzoek naar voren kwam was dat de kinderen bijna twee keer zo vaak voor de appel kozen ,als er een held of populair figuur  bv Elmo op geplakt zat.Dat was duidelijk niet het geval toen dat ook met het koekje gebeurd was. Dus gebleken is dat door een sticker te plakken op een appel  een simpele manier is om je kind te beïnvloeden  vooral toch de appel te verkiezen  boven het koekje!

Bron: Scientias

Reacties zijn welkom.    Please share..

                          probeer-25-bedrijven-gratis-uit

7/10
Overall score: 7/10
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites