Ben jij een workaholic, zó herken je het

workaholic, zo herken je het!

Workaholic, hoe herken je het?  Het is een woord waar mensen voor in therapie gaan . Vaak mannen, maar ook steeds meer bij vrouwen. De economie kan hele hoge eisen aan je stellen wat betreft je werk . De kunst is dan ook een balans te vinden tussen je privé-leven en je werk.
Je kunt jezelf een workaholic noemen als je werk zoveel aandacht en energie opslokt,  dat er weinig of geen tijd meer overblijft voor het hebben en onderhouden van sociale contacten die niets met het werk te maken hebben en voor ontspanning.  Vriendschappen en relatie raken langzaam  op de achtergrond. Al je tijd gaat op in je werk.Ook als je thuis bent ben je nog met je werk bezig.

 

Businessman stressed by too many tasks

Businessman stressed by too many tasks

1. Slaapproblemen

Ook komen er vaak andere verslavingen nog eens bij zoals o.a. verslaafd aan alcohol en slaapproblemen.  Alcohol om bv een ‘deal’ te kunnen sluiten of slaaptabletten  om na een dag hard werken toch maar in slaap te kunnen komen omdat slaapproblemen vaak een logisch gevolg zijn door het langdurig ontbreken van ontspanning in je leven. de volgende ochtend is het tenslotte weer vroeg dag!Ben je veel tijd met je werk kwijt, ben je natuurlijk niet altijd werkverslaafd of een zogenaamde workaholic.

Je bent pas een workaholic of werkverslaafd als je behalve heel veel werkt, ook nog eens op een dwangmatige manier met je werk bezig bent.Vaak heb je dan ook slaapproblemen. Als je nl workaholic bent, heb je een niet te stoppen innerlijke drang om je in je werk vast te bijten. je kunt er niet van los komen, zelfs niet in je vrije tijd .Gevoelens van schuld,onrust, stress en nutteloosheid kunnen de kop op steken als je niet kunt werken. Maar als je aan de slag gaat, ontspan je pas. Kortom werken wordt een obsessie.

 

workaholic en slaapproblemen

workaholic en slaapproblemen

Workaholics zijn niet zelden perfectionisten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en stellen hoge eisen aan zichzelf. Ook gezond eten, bewegen en manier van leven schiet er vaak bij in want daarmee bezig gaat van de tijd af die u achter de computer door had kunnen brengen.

Waar leidt dit allemaal naar toe? Niet zelden ligt een burn-out om de hoek.Als de drang om maar te blijven werken aan blijft houden , raak je op den duur zo uitgeput en heb je geen kracht meer, je bent totaal opgebrand. Eveneens moet je uitkijken in een isolement te raken omdat alle ruimte ontbreekt voor een sociaal leven. De obsessie en het niet kunnen loskomen van je werk gaat dan ten koste van je persoonlijke leven.

2. Burn out

Burn out en slaapproblemen

Burn out en slaapproblemen

Het gevaar is als je een workaholic bent dat je pas naar je huisarts gaat als het kwaad al geschiet is.Dat komt omdat jezelf niet inziet dat er een probleem is totdat je je uitgeput, somber en lusteloos gaat voelen. Je hebt bij een depressie en een burnout soms dezelfde symptomen en zijn soms moeilijk uit elkaar te houden  omdat deze kenmerken bij alletwee voorkomen. Kenmerken kunnen zoals zijn:

  • neerslachtigheid
  • schuldgevoelens
  • slapeloosheid
  • gevoel van opgebrand te zijn
  • Verlies van concentratie
  • vergeetachtigheid.

3. Alcohol- of drugs verslaafd

Eveneens komen bij verslaving aan alcohol- of drugs deze symptomen ook voor. Als men verzwijgt tegen de huisarts te vertellen dat er een alcohol of drugsverslaving speelt kan een huisarts een verkeerde diagnose stellen. Dan kan er uit de diagnose een depressie voortkomen of een burn out terwijl de persoon in kwestie een verslavingsprobleem heeft.

Mensen die dus een burn out hebben maar ook mensen die al voor een wat langere periode  depressief  zijn kunnen verslavingen hebben ontwikkeld. Je vlucht weg in je verslaving en hoeft niets te voelen. Je verdoofd dan als het waren je gevoelens  en vind een uitweg in alcohol,drugs, medicijnen of een nieuwe gewoonte. Zo kom je in een vicieuze  cirkel terecht en word het vaak steeds erger. Werk dan echt aan de oplossing van de kern van je probleem en wacht niet te lang.

.Bron: Universiteit Utrecht NIP
Bron: utopia.knoware.nl
Bron: plusonline.nl

Meer over slaapproblemen lezen? klik dan door naar:  Een goede nachtrust? Hiermee lukt het wel..

Reacties zijn welkom, please share..

7/10
Overall score: 7/10
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites