Maaltijdsalade blijkt niet altijd gezond

maaltijdsalade is zó pas gezond

Vaak grijpen we gemakshalve maar gauw een maaltijdsalade en denken dat we gezond bezig zijn maar wist je dat dat niet altijd zo is? Een écht gezonde maaltijdsalade moet namelijk een aantal ingrediënten bezitten en dat is bv al niet het geval bij een kant en klare houdbare maaltijdsalade.
Belangrijke ingrediënten die er in een maaltijdsalade horen te zitten zijn dan ook een evenwichtige balans tussen eiwitten,vezels , groenten en de bijbehorende vitamine en natuurlijk  zoveel mogelijk alles vers! En ja…daar horen  diepvriesgroenten  zeker bij!

Diepvries groenten en fruit worden immers binnen 3 uur vanuit de pluk ingevroren.Hoe vers kun je het hebben? Een salade is alleen dan gezond  als je zorgt dat je er dat allemaal aan toevoegt.

Maaltijdsalade 

1. Eiwitten

Eiwitten horen in een gezonde salade als maaltijd te zitten. Eiwitten kunnen in de vorm van bv vlees, bv kip, eieren, vis of kaas  aan je maaltijdsalade gevoegd worden en geven je een vol gevoel waar je goed mee vooruit kunt. Zou je uitsluitend alleen maar groenten in je maaltijdsalade hebben dan zou je na 1 uur al weer honger krijgen.

Eet hier voldoende van,  100 gram per persoon is voldoende om eiwitrijke ingrediënten binnen te krijgen zoals ­eieren, Wat wel gemakkelijk om te weten is dat in ­kipfilet per 100 gram 31 gram eiwitten zitten en eieren per 100 gram 12 gram eiwitten bevatten.

eiwitten in een maaltijdsalade

eiwitten horen in een maaltijdsalade

 • Bonen
 • Vis, bv tonijn, zalm,koolvis
 • Vlees, bv tartaar of gehakt vlees,rosbief, lever
 • Gevogelte bv kip, kalkoen,eend
 • Zuivelproducten bv. magere yoghurt,  magere kaas, magere kwark
 • Noten bv. pind’s, amandelnoten, pistachenoten, cashewnoten

2. maaltijdsalade en groenten

De kant en klare maaltijdsalades in de supermarkt kunnen we niet echt in het rijtje van gezonde maaltijdsalades plaatsen. Als je voor een maaltijdsalade kiest, maak deze dan zelf maar ga niet voor een voorgesneden gemengde sla uit een zakje. De kant en klare salades die je koopt bevatten lang niet genoeg groenten als je ervan uitgaat dat je per dag toch minstens 200 gram groenten moet eten om goed voor jezelf te zorgen. Meestal zit er wat komkommer of kip in of wat andere groenten maar zo weinig dat het amper gezond is te noemen.

3. maaltijdsalade en dressing

Dressings zorgen er o.a. voor dat de smaak van de ingrediënten beter ‘los­komt. Vet hoort  in een gezond voedingspatroon thuis en bestaat uit vetoplosbare vitamines die broodnodig zijn. Uit dressings  kun je vele keuzes maken waarop hieronder enkele voorbeelden van gezonde soorten.

 • olijfolie
 •  koolzaadolie
 • hazel­nootolie,
 • druivenpitolie.
 • Ook lekker en gezond voor in de dressing is de keuze van  yoghurt of gepureerde avocado.

Een maaltijdsalade zonder dressing komt de smaak niet ten goede wat de vetten zorgen ervoor dat je de smaak van de ingrediënten goed proeft.

4. Salade en Vitaminen

De groenten die er in zo’n kant en klare voorverpakte maaltijdsalade zitten zoals tomaat, komkommer en radijs hebben niet genoeg vitaminen. Laat dit voor wat het is en ga voor

 • Spinazie , deze bezit veel foliumzuur  rucola (rijk aan calcium) of
 • waterkers  deze bezit veel vitamine C en bètacaroteen ­
 • Broccoli ( maak hier kleine roosjes van )
 • veldsla en vele andere groenten zijn geschikt voor een gezonde maaltijdsalade.

 

4. Maaltijdsalade op smaak 

Smaakmakers voor in de salade zijn onder meer de  bladkruiden zoals dille, basilicum, koriander en nog meer. Kijk in de winkel naar nieuw verassende smaakmakers en denk ook eens aan de ingrediënten zoals avocado en appel!

TIP: 
Maar denk eraan: Zorg dus dat je niet binnen de kortste keren weer trek krijgt en hou je aan tenminste 100 gr eiwitrijke ingrediënten in een pas écht gezonde maaltijdsalade.

 

Reacties zijn welkom, please share…

10/10
Overall score: 10/10
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites