Studeren! beter presteren met voeding!

Studeren en presteren in je studieperiode,  lukt stukken minder  als je verkeerde voeding eet. Studenten die studeren denken meestal niet aan goede voeding en dat kán  funest zijn om goed te kunnen presteren. Vaak wordt er een maaltijd overgeslagen.Maar voeding heeft echt wel een belangrijke taak als je midden in je studietijd zit en het op je geheugen en concentratie aankomt! Eet je teveel of eet je te weinig? Het is beiden van geen goede invloed op het studeren.. en helpt het slikken van extra vitamine- en mineraalsupplementen wel ?Genoeg en goed eten is een allereerste voorwaarde om zich te kunnen concentreren. Je voeding  is uitermate belangrijk voor je geheugen en je concentratievermogen .

Onderzoeken hebben uitgewezen dat diëters erg slecht scoren op intelligentietests (reactievermogen, aandacht, mentale verwerking en geheugen) in vergelijking met mensen die gewoon eten. De mentale prestaties zouden volgens de onderzoekers te wijten zijn aan stress ten gevolge van het regime. Door de gedachten aan eten en diëten hebben lijners minder ‘capaciteit’ om mentale opdrachten te vervullen. Maar wanneer een schaarse voeding, uit gezondheidsoverwegingen, werd genomen, had dit geen effect op het mentale prestatievermogen.
Een evenwichtige en niet te overladen voeding die voldoet aan de volgende basisprincipes kan bovendien helpen ter ondersteuning van de examenperiode.

Tips voor de studieperiode.

Gebruik geen suiker (frisdrank, en zoete traktaties.,…. Te veel suiker geeft pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel bloedsuiker is dé energiebron voor de hersenen.

  • Gebruik 3 maaltijden per dag , het liefst licht voor een goede concentratie.
  • Eet voldoende, want als je bloedsuikergehalte aan de lage kant is kun je je minder goed concentreren want bloedsuiker is dé energiebron voor de hersenen.
  • Goed slapen is een noodzaak voor een goede concentratie.
  • Neem lichte tussendoortjes bvb. fruit,…. voor het op peil houden van je bloedsuiker .
  • Neem geen vette voeding. Vetten verteren maar langzaam in je lichaam en verlagen tevens je energie zodat je moeite hebt op gang te komen door dat gebrek aan energie.
  • Grove graanproducten zijn erg gezond! Neem: volkorenbrood, havermout, muesli en groenten, en fruit
  • Korte moemneten van ontspanning tussendoor zorgen dat je ondanks het werk ontspannen blijft. Plan deze in.
  • Eet ’s avond liefs niet meer en zeker niet op een laat tijdstip omdat dit het slecht en rustigeloos slapen tot gevolg heeft.

 

Studeren…Wel, of geen extra vitamine? 

Heb je een  vitaminetekort ? Dit kan vermoeidheid en concentratiestoornissen geven. Neem extra  vit en mineralen . Deze kunnen je tekorten opheffen , natuurlijk samen met goede voeding die deze vitaminen en mineralen bevatten . Bovendien voorzien ze je ook nog eens van vit D waar de meeste mensen een eveneens een tekort aan hebben. Behalve dan mensen die in de tropen leven.Vermoeidheid is vaak ook een aanwijzing dat er een ijzertekort in je lichaam heerst. Als je een tijdje extra ijzer inneemt d.m.v. supplementen Dan kan dit tekort weer aangevuld worden op deze manier. Let er dan wel op dat je weer niet teveel ijzer of het te hoog gedoseerd inneemt want een te hoog ijzergehalte belemmerd weer de opname van zink en koper.

Studeren en je ijzergehalte

Op je intellect speelt ijzer ook een grote rol wat tot uiting komt in je prestaties. Onderzoek in ontwikkelingslanden geeft aan dat kinderen met een ijzertekort zich niet naar behoren kunnen ontwikkelen.
Ook een lagere score op testsen wordt er gemeten op mentale en motorische vaardigheden .Als men echter ijzersupplementen toedient, verbeteren de scores. Het is nog niet geheel bekend op welke manier ijzer het intellect beïnvloedt. Wel is aangetoond dat ijzer aanwezig is in verschillende zones van de hersenen en om te kunnen functioneren hebben neurotransmitters ijzer nodig.

Jodiumtekort kan leiden tot geringe schildklierinsufficiëntie wat vermoeidheid tot gevolg kan hebben. Eet regelmatig wilde vissoorten en spinazie om te zorgen zorgen voor genoeg jodium in het lichaam. Vermijdt zoveel mogelijk het ontstaan van tekorten.

Zink bevindt zich in de hypocampus, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren en memoriseren. Een zinkdeficiënte voeding veroorzaakt stoornissen in het korte termijngeheugen. Eveneens speelt zink een rol in aanmaak van immunoglobulines en de verdediging tegen virussen en bacteriën.

Helpen vitamines?

Vitaminen en tekorten hiervan hebben eveneens hun invloed op je psychisch functioneren. Er is aangetoond dat een vitamine B-tekort traagheid van handelen en persoonlijkheidsveranderingen tot gevolg heeft. Er is eveneens een verminderde concentratie, gestoorde inprenting, verminderde eetlust, prikkelbaarheid en depressie waar te nemen.
Vit C tekort geeft aanleiding tot vermoeidheid en trage reacties.

 

Heb jij wel eens het idee dat je een vitaminetekort hebt?  Waar heb jij dat aan gemerkt?  Geef hier je reactie..

10/10
Overall score: 10/10
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites