Waarschuwing, cafeïne slecht voor gezondheid

koffie drinken

Cafeïne en veel koffie drinken, is niet goed voor je gezondheid. Dat wisten we stiekem al lang. Maar hoeveel kopjes koffie mag je nu eigenlijk drinken op een dag wil de cafeïne  niet schadelijk zijn voor je gezondheid? En drink je niet al  te veel hiervan? Als je meer dan vijf espresso’s per dag drinkt is dit slecht voor je gezondheid waarschuwt het Europees agentschap. Ben je zwanger of minderjarig dan is het helemaal opletten geblazen en moet je caffeïne beperken!

De risico’s van cafeïne

De risico’s van cafeïne zijn beoordeeld op Europees niveau en staat in het European Food Safety Authority (EFSA) Er wordtDe risico’s van cafeïne adviseert om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag in te nemen wat overeenkomt met dagelijks 5 koppen espresso. Het agentschap en o.a. consumentenorganisaties en voedingsindustrieen hebben deze resultaten besproken.Er wordt geadviseerd niet meer dan 5 kopjes per dag te nemen.

Ben je zwanger neem dan niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag Voor kinderen kijken we in de eerste instantie naar hun lichaamsgewicht. Kinderen mogen niet meer dan drie milligram per kilo consumeren.Vergeet niet dat bv in sommige snoepjes en o.a chocola ook cafeïne zit wat kinderen zo makkelijk binnenkrijgen.

 

Koffie en chronische vermoeidheid

 Koffie is lekker om te drinken en de dag mee te beginnen maar is het ook gezond ?Wellicht helpt koffie mee om de dag wakker te beginnen. Meer dan vier kopjes koffie drinken heeft nogal wat nadelen voor je gezondheid. Een van de grootste nadelen is vermoeidheid en de uitwerking van een teveel aan Caffeine. Dit heeft een negatieve wisselwerking tussen je bloedsuikerspiegel, slaapproblemen, aanmaak van melatonine Drink daarom maar met mate koffie wil je het tot een beperking van je caffeine inname houden.

 

Bloedsuikerspiegel ontregelt door koffie

Koffie heeft een slechte invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze stijgt door het koffie drinken en doordat het insulineniveau verhoogt wordt om de spiegel te verlagen wordt adrenaline aangemaakt. De bijnieren en de pancreas relken uitgeput vanwege de overproductie van adrenaline .Niet zelden resuteert dit zelfs tot een burn out.

 

Slaapproblemen en melatonine

Koffie heeft een stimulerende invloed en veroorzaakt slaapproblemen. Het maakt je hyper als je er teveel van drinkt en het houdt je uit je slaap. De stimuleerdende werking die cafeïne heeft op de hersenen blijft zo’n 6 uur lang na het drinken van koffie. Maar wanneer je veel kopjes koffie na elkaar drinkt kan het zelfs 16 uur duren voordat de cafeïne is uitgewerkt . Door de opwekkende werking kan het uren duren voordat we in slaap komen maar ook in slaap blijven! Je geest is gewoon te actief gemaakt door een overmaat aan caffeine. Maar dat is nog niet alles.Koffie remt tevens de aanmaak van melatonine terwijl melatonine juist heel belangrijk is voor juist het uitblijven van slaapproblemen.Door deze beide slechte factoren: koffie en de geblokkeerde aanmaak van melatonine, krijg je met vermoeidheid en slaapproblemen te maken.

 

Cafeïne niet goed voor je gewicht

 Koffie is niet alleen essentieel voor een gezonde slaap en een goede nachtrust, Ook zorgt melatonine voor een stabiel blijvend gewicht. Wie structureel een tekort aan slaap krijgt, wordt sneller oud maar er vind ook een stijging in gewichtstoename plaats. Bijkomerde factor is dat mede door de instabiele bloedsuikerspiegel door een teveel aan caffeine, er een grotere kans bestaat aan onregelmatig en verkeerd gaan eten.

 

Aderverkalking en cholesterol

Aderverkalking en koffie drinken gaat ook niet goed samen. Veel koffie drinken heeft echt nadelige gevolgen op langere termijn. Je ziet een toename op hart- en vaatziekten Hier is het hormoon homocysteïne verantwoordelijk voor. De bloedomloop vertraagt en geen goede vetzuren in het bloed nemen toe. Een Griekse cardioloog heeft bewezen dat de cafeïne die in één kop koffie zit geoeg is om de wanden van de slagaders te verharden voor uren. Hierdoor heb je een vergroot risico op aderverkalking .

Wie regelmatig koffie drinkt loop daardoor behalve kans op homocysteïne eveneens een hogere kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval door te toegenomen druk op het hart vanwege aderverkalking. Ook beperkt cafeïne de toevoer van het bloed naar de hersenen wat effect heeft dat de aders in de hersenen samentrekken. Deze invloed van wat cafeïne op de hersenen teweeg brengt is zichtbaar op scans van hersenactiviteit.

 

Stress en koffie

Koffie verhoogt het stressniveau. Deze effecten op stress en het drinken van koffie, zijn onderzocht (Universiteit Bristol, Duke University). Uit het onderzoek kwam naar voren dat vooral bij mannelijke deelnemers deze meer stress vervaarden en zich meer gespannen voelden na het drinken van koffie, begrijpelijk omdat cafeïne verantwoordelijk is voor de aanmaak van epinephrine. Bovendien neemt de productiviteit juist af en niet toe wat veel mensen denken. Het onderzoek wees uit dat elk ziektebeeld dat door stress beïnvloed wordt toeneemt door koffie. Stress verhoogt het verouderingsproces. Wie jong en fit wil blijven doet er goed aan slechts met mate koffie te drinken .

 

Depressie, angst  en het drinken van koffie.

Koffie heeft een uitdrogende werking . Dit komt door de uitwerking die vochttekort op tryptofaan in de hersenen heeft. Tryptofaan zorgt voor aanmaak van serotonine. Serotonine is belangrijk voor het gevoel van lekker in je vel zitten en van geestelijk welbevinden en je stemming. Door serotoninetekort zorgt voor angstgevoelens en gevoelens van somberheid. Dit heeft na verloop van tijd gevolgen voor je sociale leven. Uit onderzoeken blijkt (o.a. Biocompare) dat 30% van de koffiedrinkers overgevoelig is voor cafeïne. Proefpersonen ondervonden een versnelde hartslag en een opgejaagd en angstig gevoel bij een teveel aan koffie. Eveneens de vertraging van bloedtoevoer naar de hersenen zorgt voor angsten, somberheid en niet goed kunnen concentreren. Eveneensneemt het denkvermogen af.

 

 

9/10
Overall score: 9/10
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites