Slaap problemen veelvuldig bij tieners

Slaapproblemen komen veel en vaak voor bij tieners. Slaap is als voeding voor je hersenen, zeker bij  je tiener in de groei. Je hersenen hebben een goede slaaprust nodig. Als je niet of nauwelijks genoeg slaapt ’s nachts kan dit schadelijk zijn voor belangrijke lichaamsfuncties omdat er tijdens je slaap tal van lichaamsfuncties en hersenactiviteit optreden. Te weinig slapen kan zelfs dodelijk zijn als je achter het stuur in slaap zou vallen. Als de hersenen minder goed functioneren door gebrek aan slaap en je dreigt in slaap te vallen kan dit vrij onverwachts gebeuren . Bovendien ga je er slechter door uitzien, komt het je humeur niet ten goede en je prestaties hollen achteruit door vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie. En vergeet niet: In slaap vallen achter het stuur veroorzaakt meer dan 100.000 auto-ongevallen per jaar Behalve in slaap vallen achter het stuur , heb je ook nog eens meer kans op een letsel of ziekte.

 

Slaapproblemen bij tieners …feiten op een rij:

Slaap is uitermate belangrijk voor onze gezondheid. Net zo belangrijk als de voeding die we dagelijks tot ons nemen. De zuurstof die we inademen en het water dat we drinken. Het zal zeker bij een tiener ook helpen de stress beter te kunnen beheren en verstandig met allerlei zaken om te gaan. Wat we ook zien bij tieners is dat het slaappatroon begint te veranderen. Zij vallen later in slaap dan voorheen. Het is een heel natuurlijk verschijnsel deze biologische slaappatroon verschuiving naar latere tijden . Meestal verschuift dit patroon naar ongeveer 11.00 uur.

8 uur slaap per nacht is voor tieners oke om goed te kunnen functioneren. De meeste tieners echter , krijgen niet genoeg slaap .Een studie gaf aan dat slechts 15% van de ondervraagde tieners aangaf 8 1/2 uur te slapen. Vaal hebben tieners een onregelmatig slaappatroon . Meestal blijven ze te laat wakker door huiswerk wat nog gedaan moet worden of het gebruik van mobieltjes. In het weekend kan het tijdstip nog verder verschuiven waardoor dat invloed kan hebben op hun biologische klok en zeker niet goed is voor voor de kwaliteit van hun slaap.
Bij tieners zien we vaak al slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, rusteloze benen syndroom ,narcolepsie, of slaapapneu.

 

Gevolgen bij slaapproblemen:

Niet genoeg slaap krijgen  of het hebben van slaapproblemen kunnen problemen geven bij o.a. :Het vermogen om te leren beperken, te luisteren, concentreren en problemen op te lossen. U kunt zelfs belangrijke informatie vergeten , zoals namen, nummers, je huiswerk of een datum met een speciale persoon in je leven; Maak je meer vatbaar voor puistjes. Gebrek aan slaap kan bijdragen aan acne en andere huidproblemen; Leiden tot agressief of ongewenst gedrag zoals schreeuwen tegen je vrienden

 

En zo help je je tiener aan een betere nachtrust…

  • Ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip slapen en sta ook op hetzelfde tijdstip op.  Óók in de weekends moet je proberen zoveel mogelijk aan dit tijdstip vast te houden.  Bouw je hier regelmaat in dan kost het opstaan je ook veel minder moeite.
  • Bouw geen slaapmomenten gedurende de dag in, hoe moe je ook bent. Het zal je bij het naar bed gaan in de avond uit je slaap houden!
  • Ga zoveel als het kan naar buiten. Zuurstof zal je goed doen en zorgt ervoor dat je ontspant. Bovendien heb je daglicht nodig voor de aanmaak van vit D en voor een gezond bioritme wat noodzakelijks is om goed te kunnen slapen.
  • Zorg voor voldoende zuurstof en ventilatie door ’s nachts  je raam op een kiertje te houden.
  • Kijk geen tv op je slaapkamer en eveneens geen laptop of ga geen vermoeide gesprekken aan. Zet je mobiel uit. Je kamer moet een rustige plek zijn.
  • Zorg voor genoeg ontspanning voor het slapen gaan. Ga niet vlak voor het slapen gaan nog achter je laptop zitten maar ontspan! Vooral tieners die nog lang met hun schoolwerk bezig zijn geweest, moeten eerst tot rust komen  voor ze naar bed gaan. Even helemaal niks doen.
  • Drink geen koffie, echte thee , cola of alcohol vlak voor het slapen gaan. Cafeïne belemmerd de slaap net als suikerhoudende voedingsmiddelen dus vermijd deze voor het slapen gaan.

 

 

8/10
Overall score: 8/10
Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites