Biologisch kiezen of toch niet?

Biologisch, natuurlijke voeding is niet per definitie beter of gezonder dan voedingsmiddelen met kunstmatige toevoegingen. Dat zegt Stephan Peters, specialist Voedselveiligheid.

1. Natuurlijke bestanddelen

Onterecht wordt er angst aangejaagd voor niet-natuurlijke bestanddelen in de voeding bij mensen. Ook worden er natuurlijke ziekmakers over het hoofd gezien, geeft Stephan aan.Veel  mensen nemen niets meer uit pakjes en willen nog wel de voedingsmiddelen eten die hun ‘grootmoeder klaar maakte. Ook de voedingsindustrie promoot dit  met kreten als ‘puur’ of ‘zonder kunstmatige toevoegingen’ op de verpakkingen.”

Natuurlijk(er) eten noemt Peters een gezonde ontwikkeling, omdat dan meer wordt opgeschoven richting Schijf van Vijf. “Maar het wil niet zeggen dat als je alleen maar biologisch of puur eet, dat je daardoor geen gifstoffen of andere ziekmakers binnenkrijgt.”

2. Natuurlijke ziekmakers

Er zijn nl ook tal van natuurlijke ziekmakers, o.a. schimmels en bacteriën, bijvoorbeeld salmonella  “In Nederland lopen  725.000 personen maar liefs per jaar een een voedselinfectie op.  Als je natuurlijk eet, is het ook belangrijk dus om goed de voeding te wassen, gaar en rauw eten te scheiden en je eten goed te verhitten”, aldus Peters.

 3. In biologisch eten meer dioxines

Biologische voeding bevat  minder resten van bestrijdingsmiddelen maar ook  minder nitraat. Bij biologisch vlees en biologische zuivel is de kans dat je resten van diergeneesmiddelen tegenkomt heel klein. Daar staat tegenover dat biologische eieren meer kankerverwekkende dioxines bevatten, waarschijnlijk omdat kippen die veel buiten komen meer grond met dioxine meepikken. Het is aangetoond dat alleen hele grote hoeveelheden dioxines gevolgen kunnen hebben. Eet daarom gevarieerd  zodat je  er niet te veel van binnen krijgt.
Het is lastig om op basis van onderzoek onder proefpersonen aan te tonen wat de gezondere keuze is, omdat natuurlijk ook verschillende   andere leefstijlfactoren je gezondheid beïnvloeden. Het is meestal wel zo als je voor biologisch kiest, je vaak ook andere gezondere gewoontes hebt. Echt langlopende onderzoeken onder grote groepen mensen zijn nog niet uitgevoerd en dus is de wetenschap er nog niet over uit of biologische groenten, zuivel en vlees extra gezond zijn. Maar hecht je waarde aan dierenwelzijn, dan is biologische voeding  natuurlijk vanzelfsprekend  een goede keuze.

4. Biologische groente en fruit is niet giftig

Maar dat geldt wel ook voor gewone groente en fruit. Strenge normen gelden er voor de resten van bestrijdingsmiddelen die op de groente en fruit mogen zitten. Soms gaat het desondanks toch mis  wat ook bij biologische voeding kan gebeuren, tenslotte zijn niet alle bestrijdingsmiddelen verboden.

Biologische groente en fruit bezitten volgens  onderzoek wel  meer gezonde stoffen, zoals antioxidanten., maar dit wordt ook weer tegengesproken door andere onderzoeken. Vitaminegehaltes bepalen hoe snel het product vanuit het land in de winkel belandt.

 

5. Eet biologisch en je voelt je beter

 

Biologisch eten gezonder dan niet biologisch

biologische voeding

Je koopt  biologische producten meestal voor een betere gezondheid. Een onderzoek is meestal  gericht op een product zelf.  Zitten er stoffen in? wat zijn  verschillen? Op dit moment wordt hier al het onderzoek naar gedaan. Voel je je beter en gezonder bij biologisch eten? Zijn je klachten minder geworden of over sinds je met biologisch eten bent begonnen? Bij veel mensen zijn hun allergieën verminderd of zij voelen zich energieker. Mensen die biologisch eten hebben ook andere gezondere gewoonten Vegetariërs eten vaak gezonder  dan vleeseters volgens onderzoek. Dit komt volgens sommige wetenschappers vooral omdat zij bewuster kopen, koken en eten.

Eet jij biologisch? Deel jou reactie in het commentaar vak hieronder..
Ken je mensen die graag dit artikel zouden willen lezen? 
Deel het met hun

 

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites